Tippek, tudnivalók

Költözés előtt áll? Nem tudja, hogy fogjon hozzá? Segítünk! Tapasztalataink alapján összeállítottunk pár tippet, hogy könnyen menjen a költöztetés előkészítése.

Dobozolás, csomagolás, zsákolás, fóliázás

Aki nem számít rutinos költözőnek, valószínűleg örül néhány egyszerű tippnek a dobozoláshoz és csomagoláshoz.

tippek

Rendesen csomagold be

Jó lenne tudni, hogy mit hova raktam, mi hol van, hogy azután a leltározás, és kicsomagolás is egyszerű legyen. A trükk, hogy egyszerre mindig csak egy helységben csomagoljunk össze, és így nem kallódik semmi sem el. Kezdjük a helység közepén. Szükségünk lesz egy megfelelő méretű és erősségű dobozra és egy papírlapra. Írjuk rá a doboz oldalára a helység nevét, (például: nappali) és kapjon egy számot (például:01) Egy papírlapot is tegyünk magunk mellé, a papírlapra is írjuk fel: nappali 01. Amikor a dobozba teszünk valamit, akkor azt egyből vezessük rá a lapra is, ez egyrészt jó leltározni is, másrészt pontosan tudni fogjuk, hogy a nappali 01-es dobozba mit tettünk. Amikor egy helységgel készen vagyunk, akkor jöhet a következő. Célszerű úgy pakolni, hogy kényelmesen tudjunk közlekedni az összerakott dobozok és zsákok között.

Ragaszd rá

Az összes elektromos kütyü, számítógép, telefon, fax, tv, stb. rendelkezik valamilyen elektromos dróttal, csatlakozóval, tartozékkal, amelyek hajlamosak elkeveredni a költözés után. Hogy ezt megelőzzük, az adott elektromos eszközhöz tartozó apróságokat tegyük bele egy nejlonzacskóba, és nemes egyszerűséggel ragasszuk széles ragasztószalaggal az eszközre. Így biztosan nem fogjuk a tv kábelt napokig keresgélni...

Címkézz, nevezd meg

Ha egy dobozra rá van írva, hogy "Vigyázz törékeny", akkor azt akaratlanul is óvatosabban pakoljuk. Igen, a  különleges védelmet igénylő dobozokra ne sajnáljuk ráírni a figyelmeztetést, hogy különleges gondosságot igényel. Az ilyen dobozokat lehetőleg ne tegyük alulra, és a gépjárművön is rögzítést igényel.

Háztartási fólia

Az átlátszó egyszerű háztartási fólia rengeteg dologra használható. Többek között körbefóliázhatunk vele bútorokat, a fólia többször körbetekerve nagyon erőssé válik, védi a bútor felületét, és nem engedi kinyílni az ajtókat, kicsúszni a fiókokat. A körbetekert fólia ragasztószalaggal rögzíthető. A fóliával körbetekert kartondobozból nehezen, vagy  egyáltalán nem tudnak alul kicsúszni a tárgyak, és nedvesség ellen is jól véd. A fólia önmagára könnyen ráragad,  ezért kiváló külső védelmet is nyújt. Jól használható még olyan lehetetlen alakú tárgyak becsomagolásához, amelyek más módon nehezen csomagolhatóak, (például szobrok). tekerjük be az ilyen tárgyat valamilyen ruhaneművel, és ezután  tekerjük szorosan körbe fóliával.

Széles átlátszó ragasztószalag

A széles ragasztószalagok jól használhatóak a dobozok aljának a megerősítéséhez, mindenképpen nézzük meg, hogy amelyik dobozba  nehéz tárgyat szeretnénk rakni, hogy van megragasztva az alja, és ha gyenge akkor erősítsük meg. A törékeny holminak a vastag puha falú doboz javasolt. Célszerű a törékeny holmit külön újságpapírba becsomagolni, és úgy tenni a dobozba, valamint az elmozdulást és összeütődés megakadályozandó a közöttük lévő réseket is újságpapírral, vagy kitöltőanyaggal (pl:polisztirol) kell ellátni. A dobozokon célszerű feltüntetni, hogy csak állítva szállítható, és törékeny dolog van benne. A tapasztalat azt mutatja, hogy a vastagabb átlátszó ragasztószalag erősebb, jobban ragaszt, és kevésbé hajlamos az elszakadásra.